Zihnimizin dağılması iyi bir şey olabilir mi?
İş yerinde ya da evde sıkıcı bir şey yaparken birdenbire yaptığın işi düşünmeyi bırakıp son tatilini veya seni mutlu eden başka bir olayı hatırladığın oldu mu? Ya da bazen işe odaklanmak yerine en sevdiğin ünlüyle tanışmayı hayal ettiğin oluyor mu? Bunlar pek başına gelmiyorsa da aslında olabileceklerini hatırlatarak bültenimize başlayalım istedim.
Merhaba sevgili Relater, ben Klinik Psikolog Rengim Lal. Buralarda genelde zihnimizin olumsuz şeylere takılıp kalmasına, overthinking yapmamıza odaklanıyoruz. Bugün tam tersi, zihnimizin olumlu şeylere gitmesinin aslında bize iyi gelen bir şey olabileceğinden bahsedelim istedim.
Zihnimizin biz başka bir işle meşgul olurken olumsuz ya da olumlu tarafa kayacak şekilde dağılması sıkça karşılaştığımız bir durum. Zihnimizin dağılması bize iyi hissettirebildiği gibi kötü de hissettirebiliyor. İş yapmamız gerekirken zihnimiz dağıldığında odağımızı yitirip verimliliğimizi kaybedebiliyoruz. Bu da günün sonunda kendimizi kötü hissetmemize sebep olabiliyor. Öte yandan stresli bir anda zihnimizin olduğumuz andan kopup güzel anılarımıza gitmesi bize iyi hissettirebiliyor. Bu sayede olumsuz duygularımızı daha kolay bir şekilde düzenleyebiliyor ve olumsuz durumların içinde dahi olumlu hislere sahip olabiliyoruz.
Her ne kadar zihnimiz dağıldığında genellikle işler sarpasarsa da zihnimizi dağıtan düşünceler olumlu olduğunda iyilik halimiz artıyor. Aynı zamanda zihin dağılmasını ne kadar bilinçli bir şekilde deneyimlediğimiz de iyilik halimiz üzerindeki etkisini değiştiriyor. Örneğin, çok sıkıcı bir işin ortasında kasten zihnimizi dağıttığımızda iyilik halimiz artarken zihin dağılmasını istemsizce deneyimlemek işleri karıştırabiliyor.
Peki bunu nasıl başarırız? Sanıyorum bunu başarmanın kilit noktaları hayal kurmak, hayallerimize kıymet vermek ve hayalperest olmanın, her ne kadar halk arasında olumsuz değerlendirilse de, güzel bir şey olabileceğini hatırlamak. Bir anda hiç hayal kurma alışkanlığına sahip değilken bu düşünce yapısına geçmek çok kolay olmuyor elbette. Öte yandan boş kaldığımızı fark ettiğimiz zamanlarda hayalci yanımıza alan açmaya çalışmak, kendimize “Nerede olmak beni mutlu eder?” sorusunu kendimize sormak daha olumlu bir düşünce yapısına geçmemizi sağlayabiliyor. Bu sayede hayalini kurduğumuz hedeflerimize daha kolay ulaşabildiğimizden “Hayal kurmak sadece çocuklar için mi?” isimli bültenimizde de bahsetmiştik.
Amishi Jha’nın “Dikkatimizi nereye odakladığımız algımızı nasıl değiştiriyor?” sorusunu yanıtladığı “How to tame your wandering mind” isimli videoyu izleyerek zihnini nasıl sana iyi gelecek şekilde dağıtabileceğini öğrenmeye bir adım daha yaklaşabilirsin.
Sen de zihnini daha olumlu şeylere kayacak şekilde eğitmek istiyorsan bilinçli farkındalık kavramı sana iyi gelebilir. Relate’i indirerek “Mindfulness’a İlk Adım” yolculuğuna başlayabilir, bilinçli farkındalık kavramını daha yakından tanıyabilirsin. Bu pek de ilgimi çekmedi dersen “Olumlu Bakış Açısı Kazanmak” yolculuğuna da bakabilirsin. Zihnini eğitme yolunda ana sayfadaki kalp butonuna basarak “Hemen İyi Hisset!” egzersizlerinin olduğu sayfaya ulaşabilir, zihnini dağıtmanın daha olumlu yollarını keşfedebilirsin.
Bu yolculukta kendini yalnız hissedersen yanında olduğumuzu unutma. Önerilerini, şikayetlerini, endişelerini paylaşmak istersen bana her zaman rengimlal@therelate.app mail adresinden ulaşabilirsin. Bir sonraki bültene dek görüşmek üzere, kendine iyi bak!
Sevgiler,
Rengim