Yeni Yıl Hedefleriyle Artan Karar Yorgunluğumuz…
Yeni yılın kutlu olsun sevgili Relater!
Ben Relate ekibinden Psikolog Rengim Lal. Yeni yıla girerken ben de birçoğumuz gibi ileriye dönük neler hayal ettiğime şöyle bir baktım ve hedeflerimi güncelledim. Ama sonra fark ettim ki, yeni yıl için kendine hedefler koyunca insan bir süre sonra karar verme yorgunluğuna düşebiliyor.
Nasıl mı? Mesela “sağlıklı besleneceğim” diyerek atıştırmalıklardan uzak durmaya çalışıyoruz ama bir yandan da hayatın tadını çıkarma felsefesiyle o çikolatayı yemek istiyoruz. Ya da belki, birikim yapmaya karar veriyoruz ama “Bir daha mı gelicez dünyaya?” diyerek çok merak ettiğimiz o pahalı restorana gitmek istiyoruz.
Eğer sen de kendini sık sık bu tür kararsızlıklar içinde buluyorsan karar yorgunluğu yaşıyor olabilirsin.
Karar Yorgunluğu Nedir?
Karar yorgunluğu, gün boyunca aldığımız küçüklü büyüklü sayısız kararın zihinsel enerjimizi tüketmesiyle ortaya çıkıyor. Sabah hangi kıyafeti giyeceğimizden akşam ne yiyeceğimize kadar birçok karar, biz farkında olmadan beynimizi yoruyor. Zihnimiz, her kararda az ya da çok enerji harcıyor ve günün sonunda basit bir karar bile bizi strese sokabiliyor.
Karar Yorgunluğunun Etkileri
Peki, bu yorgunluk hayatımızı nasıl etkiliyor? Karar yorgunluğu, günlük hayatımızda bir şeyleri ertelememize, hızlı ve düşünmeden yanlış kararlar almamıza, hatta ilişkilerimizde sıkıntılar yaşamamıza neden olabiliyor.
İş yerindeki etkileri
Düşünsene bütün gün iş yerinde birileri sana sorular soruyor: “Bunun burası olmuş mu? Sence şu görselle mi ilerleyelim bu görselle mi? Bu işin şu kısmını sen mi yapmak istersin yoksa ben mi yapayım?” Bir de bunun üzerine “öğlen yemeğinde ne yiyeceğim”ler, “of yine telefona çok baktım galiba”lar, “kaç saattir ayağa kalkmadım acaba?”lar biniyor ve beynimiz patlayacak gibi oluyor. Biz beynimizi ve etrafımızdaki insanları susturamazken tükeniyoruz ve belki de öğleden sonra gelen o e-postaya ek dosyayı eklemeyi unutuyor, işleri “ bugün yapacak beynim kalmadı ya, sonra bakarım” diyerek erteliyor ya da ekibimizden birinin bize yönelttiği ve gerçekten önemli olan o soruya öylesine bir cevap veriyoruz.
İlişkimize etkileri
Düşünsene gün içinde işte ya da evde sürekli kararlar almak zorunda kalmışsın ve artık akşam yemeğinde ne yiyeceğinize de sen karar vermek istemiyorsun. Partnerinle sonsuz bir “sen seç” döngüsüne giriyorsunuz, işin içinden çıkamıyorsunuz ve aç açına bir saat boyunca restoran arayıp sonunda sinirli bir şekilde eve dönüyorsunuz. Belki ikiniz de ilişkideki çoğu karar hep kendi üzerinize kalıyormuş gibi hissediyorsunuz ve bu da size yalnız hissettiriyor. Ve günün sonunda basit bir konu yüzünden tartışmaya başlıyorsunuz. Bu tür tartışmalar, özellikle yorgunken suçlayıcı bir dilde konuşmamıza, birbirimizin duygularını anlayamamamıza, iletişimde kopukluklar yaşamamıza ve sonuçta birbirimize ayırdığımız zamanların keyfini çıkaramamamıza neden olabiliyor.
Karar Yorgunluğunu Azaltmanın Yolları
Peki, karar yorgunluğunu nasıl azaltabiliriz? Bunun için öncelikle rutinler oluşturarak gün içinde verdiğimiz basit kararların sayısını azaltabiliriz. Sabah giyeceğin kıyafetleri bir gece önceden hazırlamak, haftalık yemek planı yapmak ya da belirli günler için belirli aktiviteler planlamak beynine fazladan yük bindirmeden seni rahatlatabilir.
Bir diğer yöntem, önceliklerini netleştirmek olabilir. Günün en önemli kararlarını sabah saatlerine almak ve önceliklerine göre bir “karar hiyerarşisi” oluşturmak işlerini kolaylaştırabilir. Bu yıl çalışma saatlerinde daha çok ayağa kalkmayı, telefonuna daha az bakmayı ve sağlıklı beslenmeyi hedeflediysen sabah ilk iş telefonuna ayağa kalkma hatırlatıcıları kurabilir, telefonun ekran süresini kısıtlama ayarını açabilir, nereden ne yiyebileceğini düşünüp bir kenara not alabilirsin. Akşam date’e çıkacaksanız da belki bir molanda Instagram’a bakıp gitmek istediğin yerleri listeleyip gözden geçirmesi için partnerine iletebilirsin. Ayrıca, kendine "Mükemmel kararlar almak zorunda değilim, yeterince iyi kararlar alsam da olur. Bazen pirinç pişmeyebilir…" diyerek kendi üzerinde kurduğun baskıyı hafifletebilirsin.
Relate ile Karar Yorgunluğunu Yen!
Eğer karar verme konusunda çok zorlanıyor ve sık sık paralize oluyorsan merak etme, Relate yanında! Karar yorgunluğuna yol açan stres kaynaklarıyla baş etmek için “Stresi Yönetmek” yolculuğumuzu keşfetmeni öneririm. Günlük hayatta seni zorlayan kararların üzerinde yarattığı yorgunluğu azaltacak öneriler sayesinde daha iyi hissedebilirsin. Ayrıca, bilinçli farkındalık tekniklerini öğrenerek karar vermekte zorlandığında sakinleşip anda kalmak için “Mindfulness’a İlk Adım” yolculuğumuza başlayabilirsin.
Hadi, bu yıl yorgun beynine daha iyi davranmak için karar yorgunluğunu azaltmaya çalış! Relate bu yolculuğunda da her adımında seninle olmaya hazır. İçeriklerimizle ilgili aklına takılan bir şey olursa ya da tavsiye vermek istersen bana rengim@therelate.app mail adresinden ulaşabilirsin. Bir sonraki bültende görüşmek üzere!
Sevgiler,
Rengim Lal