“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”
Merhaba sevgili Relater,
Ben Relate içerik ekibinden Aydan. Bugün nasılsın? Umarım günlerin çok güzel geçiyordur. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramın kutlu olsun! Bugün için aklında ne gibi planlar var? Ulu Önder’imizin “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” sözünden yola çıkarak bugün sağlam bir vücut için şehrinde yapılacak sportif aktivitelere katılmaya ne dersin? Sen bu fikri değerlendirken ben de bugün işin “sağlam kafa” kısmına değinmek istiyorum. Mesela ben, sağlam bir kafa ve açık bir zihin için, güneşli günlerde kendime sakin bir çimenlik alan bulup meditasyon yapmaktan çok hoşlanıyorum. Hazır 21 Mayıs meditasyon günü de yaklaşmışken bugün meditasyon üzerine biraz konuşalım mı? Sence meditasyonun bize başka ne gibi faydaları olabilir? Her yerde meditasyon yapmak mümkün müdür? Haydi, beraber bu soruların yanıtlarını keşfedelim!
Meditasyonu, odağımızı “şimdi ve buraya” çevirdiğimiz ve bedenimiz ile zihnimiz arasında bir denge bulmayı denediğimiz bir pratik olarak tanımlayabiliriz. Meditasyon, özellikle son yıllarda oldukça yaygınlaşsa da kökeninin çok eskilere dayandığını söyleyebiliriz. Mesela, günümüzde var olan birçok dinde meditatif ibadetlerin yer aldığını görebiliriz.
Sana da oluyor mu bilmiyorum ama bazen meditasyonu “hiçbir şey düşünmemek” ile karıştırabiliyoruz. Mesela meditasyon pratiği sırasında aklımıza hiçbir düşüncenin gelmemesi gerektiğini düşünebiliyoruz. Ancak bu çoğu zaman pek de mümkün olmuyor. Çünkü meditasyon yaparken aklımıza bir sürü düşünce gelebiliyor. Bunun çok doğal olduğunu sana söylemek isterim! Günlük hayatın koşuşturmacasında zihnimiz birden çok işle meşgul olabiliyor ve bu sebeple sakin kalmaya alışık olmayabiliyor. Zihnimizi susturmak çoğunlukla bizim elimizde olmadığı gibi biz ne kadar düşüncelerimizi bastırmaya çalışırsak onlar da o kadar gürültülü hâle gelebiliyor. Zihnimizi susturmamız mümkün olmasa bile düşüncelerimize ne kadar odaklanacağımızı kontrol edebiliyoruz. Dikkatimizi düşüncelerimizden uzaklaştırıp bulunduğumuz ana veya istediğimiz bir objeye getirmeyi de meditasyon ile deneyebiliyoruz. Özellikle kaygı dolu anlarda bu çok işimize yarayabiliyor.
Aklına kaygılı bir sürü düşüncenin geldiğini hayal et. Zihnin sürekli bir düşünceden diğerine zıplıyor ve sen de hiçbir şey yapamadan bu düşünceleri takip ediyorsun. Çoğu zaman bu korkunç bir sahne olarak karşımıza çıkıyor. Aslında tüm bunlar olurken donakalmak zorunda değiliz! Bunun yerine orada bir gözlemci olarak kalmayı deneyebilir, düşüncelerimizin tıpkı bir tren gibi önümüzden geçip gitmesini izleyebiliriz. Ya da düşüncelerimizin bize bağlı birer balon olduklarını hayal edip bu balonların ipini hayali bir makasla kesebiliriz.
Bu alanda yapılan araştırmalar, meditasyonun hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımız açısından faydalı olduğunu söylüyor. Gelin, bu faydaların neler olabileceğine beraber bakalım:
Stresi azaltmak
Uyku kalitesini artırmak
Dikkat süresini uzatmak
Hafızayı güçlendirmek
Kişisel farkındalığı artırmak
Psikolojik iyi oluşumuzu artırmak
Kan basıncını düşürmek
Duygu kontrolünü sağlamak
Empatiyi artırmak
Peki, meditasyonu sadece bağdaş kurarak, odamızda belirlediğimiz bir köşede veya açık havada sessiz sakin bir yerde mi yapabiliriz? Tabii ki hayır! Elbette bazı yerlerde pratik yapmak bizim için daha kolay ve keyifli olabilir ancak kendimizi rahat hissettiğimiz her alanda, ihtiyacımız olduğunda meditasyon yapabiliriz. Örneğin, uzun saatler boyunca masa başında ekrana maruz kaldıysak 10 dakikamızı meditasyona ayırıp gözlerimizi, zihnimizi ve bedenimizi dinlendirebiliriz. Aynı şekilde, toplu taşıma araçlarında etrafımızdaki kalabalıktan bunaldığımız bir anda kendi içimize dönerek biraz daha iyi hissedebiliriz.
Bu hafta okuman gerekenler
Eğer meditasyon hakkında daha derin bir bilgiye sahip olmak ve günlük hayatına meditasyonu nasıl dahil edebileceğini öğrenmek istersen sana Osho’nun “Meditasyon: İlk ve Son Özgürlük” kitabını önerebilirim. Yoga ve meditasyonun önemli isimlerinden biri olan Osho bu kitabında, nasıl yaptığımız her şeye farkındalık katarak onları meditatif birer eylem hâline getirebileceğimizi anlatıyor. Yaşadıklarına ve yaptıklarına farklı bir gözle bakabilmek isteyen herkesin okuması gereken bu kitaba bir göz atmaya ne dersin?
Seninle tekrardan temas edebilmek çok güzel Relater! Ne dersin, bu hafta meditasyonu hayatına katmak ister misin? İster sabahın ilk ışıklarında, ister gece yatmadan önce ya da istersen yoğun bir günün ortasında biraz kendini dinlendirmek için pratik yapabilirsin.
Sana stresten uzak, sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum sevgili Relater! Yakında görüşmek üzere. Kendine çok iyi bak.
Sevgiler,
Aydan Albayrak