Nasıl Sağlıklı Alışkanlıklar Edineceğim?
Eğer alışkanlıklarımız üzerinde farkındalık ve kontrol kazanarak onları daha sağlıklı hale getirirsek yaşamımızdan daha tatmin olabiliriz. Peki nasıl sağlıklı alışkanlıklar edinebiliriz?
Yaşamımız boyunca farkında olarak ya da olmayarak edindiğimiz birçok alışkanlık hayatımızın gidişatını ve kalitesini belirleyebiliyor. Bu alışkanlıkların bazıları yaşam kalitemizi yukarı çekebildiği gibi bazıları daha olumsuz bir rol oynayabiliyorlar. Gelişimimizi ve daha sağlıklı bir yaşama ilerleyişimizi engelleyen alışkanlıklarımızı fark edersek onları değiştirmek için adım atabiliyoruz. Bu bağlamda en yapıcı eyleme geçme yolu sağlıksız alışkanlığın yerini sağlıklı bir alışkanlıkla değiştirmek olabiliyor.
Hepimizin dönem dönem edinmeye çalıştığı fakat sürdürülebilir kılamadığı alışkanlıklar olabiliyor. Fakat sağlıklı alışkanlıklar oluşturmanın prensiplerini anlarsak onlara hayatımızda kalıcı bir yer vermemiz asla imkansız değil! Peki nedir bu prensipler?
Alışkanlıklar, öğrenme ve tekrar etme yoluyla inşa edilebiliyorlar. Bu bağlamda sağlıklı alışkanlıklar edinmek için atabileceğimiz ilk adım bu konudaki hedefimizi belirlemek. Hedefimize ulaşmak için tekrarladığımız eylemlerimiz zamanla hayatımızın bir parçası haline geliyorlar ve hedefimize ulaşsak bile hayatımızdaki kalıcı yerlerini sürdürebiliyorlar.
Eski alışkanlıklarımızın yerine yeni ve sağlıklı alışkanlıklar koymamız biraz zaman alabiliyor. Bunun farkında olmak çabuk sonuçlar bekleyerek motivasyonumuzu kırmak yerine yeni alışkanlığımızı her eyleme geçirişimizde kendimizi kutlamamıza fırsat verebiliyor.
Kalıcı sağlıklı alışkanlıklar edinebilmenin en önemli noktalarından biri bu alışkanlığı “neden” edinmek istediğimizi anlamlandırmak ve bu sebebi kendimize yol boyunca hatırlatmak. Bize katkılarını ve bizim için değerini tam olarak anlamadığımız alışkanlıkların hayatımızda yer edinmeleri zor olabiliyor. Bunu kolaylaştırmak için kendimize “Bu alışkanlığı neden edinmek istiyorum?”, “Bu sağlıklı alışkanlığın uzun dönemde bana faydaları ne olacak?”, “Bu alışkanlık hangi kişisel değerlerimi yüceltiyor?” gibi soruların cevaplarını arayabiliyoruz.
Sağlıklı bir alışkanlık edinirken yola planlı bir şekilde çıkmak faydalı olabiliyor. Bu alışkanlığı nasıl eyleme geçirebileceğimizi, karşımıza çıkabilecek zorlukları ve bu zorluklarla nasıl baş edebileceğimize dair stratejileri en baştan geliştirmek alışkanlıklarımızın üzerindeki kontrolümüzü arttırabiliyor ve sürdürülebilir olmalarına zemin hazırlayabiliyor.
Küçük ve büyük tüm alışkanlıklarımız bir araya gelerek günlük rutinlerimizi, günlük rutinlerimiz de yaşamımızın bütününü meydana getiriyorlar. Bu nedenle alışkanlıklarımız hakkında farkındalık kazanmak ve bizi aşağı çeken alışkanlıklarımızdan kurtulmak kendimiz için atabileceğimiz olumlu bir adım. Hepimiz sağlıklı ve bizi tatmin eden bir hayat yaşamayı diliyoruz. Alışkanlıklarımız bir kar topu gibi büyüyerek yaşamımızı oluşturuyorlarsa hayatımıza katacağımız her bir sağlıklı alışkanlık hayalimizdeki o hayata bizi biraz daha yaklaştıracaktır. İşte bu yolda edinebileceğiniz bazı sağlıklı alışkanlıklar:
-Sağlıklı beslenmek
-Spor yapmak
-Meditasyon yapmak
-Günlük tutmak
-Sosyal medya alışkanlıklarını dengelemek
-Sağlıklı bir uyku düzeni edinmek
Sağlıklı Alışkanlıklar Edinirken #Relate Yanında!
Hayatının kontrolünü ele almak, alışkanlıkların üzerinde seçim sahibi olmak ve yaşamına sağlıklı bir yön vermek istiyorsan yalnız değilsin! Relate uygulamamız senin için hazırladığımız “Sağlıklı Alışkanlık Edinmek”, “Uyku Kalitesini Artırmak” ve “Mindfullness’a İlk Adım” yolculuklarıyla bu hedefine ulaşman için senin yanında. Bu yolculuklar sırasında kendini hedefine yönelik görevlerle desteklemek, “Günün Olumlaması” ve “İyi Hisset Hedefleri” ile yaşam kaliteni artırmak istersen Relate uygulamamızda seni bekliyor olacağız!
Sağlıklı alışkanlıklar edinmeye ve sana iyi gelmeyen alışkanlıkları bırakmaya karar verdiysen senin için seçtiğimiz, Ece Terzioğlu Çolak ve Çağrı Küpeli tarafından hazırlanan “Nasıl Alışkanlık Kazanırsın?” podcast serisini dinlemek bu konudaki farkındalığını arttırarak bir yol haritası çizmene katkıda bulunacaktır.
Bazen yeni alışkanlıklar edinmeyi çok istesek de bu isteğimizi çeşitli nedenlerden dolayı, hatta bazen nedenini de tam olarak bilmeden erteleyebiliyoruz. Peki çok istememize rağmen neden erteleme yoluna gidiyoruz? Tim Urban 2016 yılında yaptığı, en popüler 25 TED konuşması listesinde başlarda yer alan konuşmasında bizlere bu sorunun cevabını veriyor ve bizleri neleri ertelediğimiz üzerinde düşünmeye teşvik ediyor.