Kıskanmak neden bir sorun? - 2. Gün
Kıskanmak neden bir sorun? - 2. Gün
Hepimiz hayatımızın bir noktasında sevdiğimiz birini kıskanabiliyoruz. Kıskançlık; birini kaybetmeye sebep olabilecek potansiyel tehlikeler karşısında üzüntülü, kaygılı, dışlanmış ya da kırılmış hissetmenin sonucu olarak ortaya çıkan karmaşık bir duygu olarak tanımlanıyor.
Kıskançlık hissetmek son derece doğal olsa da önemli olan bu duyguyla nasıl başa çıktığımız ve kıskançlık hissettiğimizde hangi davranışları sergilediğimiz. Partneri kontrol etmek, onun üzerinde baskı kurmak, ona öfkeyle bağırmak ya da kıskanılan davranışı sergilediği için onu suçlamak kıskançlık ile sağlıklı baş edemediğimizi gösteren davranışlar arasında sayılıyor.
Toksik olarak tanımlanabilecek kıskançlık davranışları arasında partnerin telefonunu veya maillerini kurcalamak; nerede, kimlerle, ne yaptığını bilmeyi istemek ve kıyafetlerine karışmak yer alıyor.
Kıskanan kişi, dediklerini yerine getirmediği için partnerini cezalandırmaya dahi çalışabiliyor. İletişimi tamamen kesebiliyor veya pasif-agresif bir şekilde "Ben de tek başıma evde oturayım." gibi sözlerle istediklerini yaptırmayı deneyebiliyor. Bu gibi davranışlar, sınırların ihlal edildiği anlamına geliyor ve ilişkinin zararlı bir hal almasıyla sonuçlanabiliyor.
Kıskançlık konusunda nerede durduğunu öğrenmek ister misin? Sana önerdiğimiz etkinliği deneyerek bu konuda bir adım atabilirsin!
Kendini Anla!
Kıskançlık bazen tehlikeli bir hal alabilir. Sence kıskançlık hangi noktaya kadar kabul edilebilir? Bugün kıskançlıkla ilgili düşüncelerini tespit et. Bunun için kendine sorabileceğin bazı sorular şunlar:
Partnerimin beni kıskandığı zamanlarda hangi davranışları sergilemesi beni rahatsız ediyor?
Hangi davranışları sergilemesi beni rahatsız etmiyor ve hangilerini kabul edebiliyorum?
Partnerim beni kıskandığında ondan aslında ne yapmasını bekliyorum?
Unutma ki, kıskançlıkla ilgili düşüncelerini anlamak sınır koymanı kolaylaştıracak. Sınır koymayı ben nerden bileyim dersen podcastimiz tam senlik!