Kendimle Nasıl Barışabilirim?
Merhaba Relater,
Ben Relate uygulamasının sunduğu içeriklerin sana en iyi şekilde hitap edebilmesi için beğenmediği yazı taslaklarını yuvarlayıp top yapan ve yazmaya yeniden başlayıp duran Psikolog Rengim Lal.
Şaka şaka, kağıt israfına karşıyız! Dilersen konumuza gelelim… Bu bülteni öz güvenini artırmak, yeterli olduğunu hissetmek ve kendi değerini anlamak isteyen bir okurumuzun isteği üzerine yazıyorum.
Bültenimize kendisine yalnız olmadığını hatırlatarak başlamak isterim. O kadar büyük bir çoğunluğumuz kendimizi biraz daha yeterli hissetmek, biraz daha öz güven sahibi olmak, biraz daha kendimizi sevmek ve böylece biraz daha yere düştüğümüzde bir tekmeyi de kendi kendimize atmamak istiyoruz ki…
Önce kendimizi biraz daha sevmek konusuna değineyim istiyorum. Çünkü onu kaybedince tekmeyi otomatik olarak atıveriyoruz kendimize. Ve işler çığrından çıkıyor. Çünkü çoğu zaman bu anlarda yalnız oluyoruz, elimizden tutacak ve bizi kendimizden kurtaracak biri olmuyor yanımızda. Ve işte o yalnızlık anında bizi tam anlamıyla yalnız bırakmayan biri beliriyor baş ucumuzda… Dırdırcı, yerden yere vuran, acımasız, yargılayan, insanı hayattan soğutan eleştirel iç sesimiz!
Demin bahsettiğim tekme vardı ya, işte o tekmeyi atan ayağın sahibi ta kendisi. Peki nasıl atıyor o tekmeleri? Bize yeterince iyi, akıllı, sevilesi, güzel ya da başarıya layık olmadığımızı söyleyerek… Peki bu arkadaşı susturup tekmelerden paçayı kurtarmak mümkün mü? Evet! Maalesef yemek tarifi gibi bir formül sunamıyorum size. 🙁 Ama birkaç alternatiften bahsedeyim istiyorum burada, böylece belki size uyan bir tanesini alıp deneyebilirsiniz.
Öz güveninin dibi gördüğü bir anı düşün. Başaramayacağından, bu iş için yeterli olmadığından, zaten hiçbir şeyi beceremediğinden o kadar eminsin ki oturup ağlamak gözüne tek çare gibi görünüyor. Hah işte, o anda bir durmanı istiyorum. Bunları söyleyen ve hisseden karşında duran yakın bir arkadaşın olsaydı ona ne derdin? O an kendine davrandığın gibi kaba mı davranırdın yoksa sakin ve nazik mi yaklaşırdın? (umarım ilkini yaparım dememişsindir.) “Herkes zaman zaman böyle hissedebilir ama bir dur, gel sakinleşelim birlikte. Sonra her şeyin çaresini buluruz, ben sana inanıyorum.” Ben aşağı yukarı böyle şeyler söylemeye çalışırdım sanırım. Aklıma geldikçe kendime de bunları söylemeye çalışıyorum, sana da tavsiye ederim.
Yine ilk maddedeki çöküş anındasın. Bu sefer farklı bir çıkış yolu deneyelim. Olumsuz düşüncelere meydan okuyabilir misin? Gözünde bir kaleci olduğunu canlandırmanı istiyorum. Eleştirel iç sesin de sonsuz penaltı kullanan gözde topçumuz olsun. O her topa vurduğunda ve gol atıp seni alt etmeyi denediğinde kendine bu düşüncelerin mantıklı olup olmadığını veya asılsız korkulara dayanıp dayanmadığını sorarak kalecilik yapabilir misin? Gelen bütün topları karşılamaya çalıştığını hayal et. Kolay olmayacak, biliyorum ama bunu kendin için yapıyorsun. Gol yememek için yapıyorsun, sen kendi takımının kalecisisin!
Yine başa dönelim. Bu sefer bu durumun üstesinden kendi kendine gelemeyeceğini, bu çukurdan çıkamayacağını hissettiğin bir andasın. Ben burada ne dersem diyeyim senin deneyecek gücün bile olmasın. Böyle anlarımız da oluyor, çok doğal. Bu anlarda da belki sadece telefonu eline alıp bir yakınına mesaj atmak nasıl gelirdi? Aramak belki zor olabilir, derdini dile getirmek o an korkutucu gelebilir ama “help” diye mesaj atmak o kadar korkunç olmasa gerek. Ne dersin? Duygularını güvendiğin bir arkadaşınla veya terapistinle paylaşmak, olaylara farklı bir bakış açısı kazanmanı sağlayabilir.
Eleştirel iç sesi susturmanın başka yöntemleri de var elbette ama bugünlük burada bırakalım. Sen kendi eleştirel iç sesini susturmak için neler yaparsın? Kendine has taktiklerin varsa benimle paylaşmak için rengimlal@therelate.app mail adresine yazabilirsin.
Eğer yok, hala bu konuda çok yolum var dersen Relate uygulamasını indirip adı üstünde olan “Eleştirel İç Sesi Susturmak” yolculuğuna başlayabilirsin. Bire bir bu amaca hizmet eden içeriklerle karşılaşacaksın. Uygulamayı kullanırken hoşuna gitmeyen bir şey olursa, aklına takılan bir soru olursa ya da “bir sonraki bülteni şu konuda yaz Rengim” dediğin bir şey varsa bana her zaman rengimlal@therelate.app mail adresinden ulaşabilirsin.
İç sesimizin bizimle pamuk gibi konuştuğu günler görme umuduyla sizleri kucaklıyorum!
Sevgiler,
Psikolog Rengim Lal