İyi Hissettiren Bülten 6 Kasım
Ayrılığı Aşabilecek Miyim?
Sana mutluluk veren, çok emek verdiğin, uğruna fedakarlıklar yaptığın bir ilişkinin sonuna geldin. Partnerinle yollarınızın ayrıldığını anladığın an içinde bir sızı, midende bulantı, hatta zihninde bir bulanıklık hissettin. Zihninden “Bir daha kimseyi sevemeyeceğim.”, “Kimse bana onun gibi iyi gelmeyecek.” gibi düşünceler geçti. Kendini yoğun bir hayal kırıklığı, öfke ve üzüntü içinde buldun. Belki de içinde bulunduğun acı hiç bitmeyecek sandın. Tek başına kim olduğunu, nelerden hoşlandığını veya nelerden rahatsız olduğunu unuttun.
Bu bilinmezlik sana bir yandan korku verirken bir yandan yeni ihtimallerin varlığını hatırlatabilir! Sonuçta elinde bir kayıp da olsa kendini yeniden bulmak için yepyeni bir yolculuğa adım attın. Bu yolculuk kendini keşfettiğin, üzüntünü olumlu şeylere dönüştürdüğün ve öğrendiklerin sayesinde daha sağlıklı ilişkiler yaşadığın deneyimleri içinde barındırıyor. Unutma, hiçbir acı sonsuza dek sürmez ve güneş her zaman yeniden doğar!
Ayrılığın ardından hızla kendini toparlaman gerektiğine inanıyor musun? Belki zihninden “Bu kadar yıkılmam benim güçsüz olduğumu gösterir.” ya da “Bu şekilde hissetmeye devam etmemem gerekiyor.” gibi düşünceler geçiyor. Acı çekiyor olmak bizi zaten zorlamazmış gibi kendimizi yargılayarak çektiğimiz sıkıntıları daha da artırıyoruz.
Sana bir haberimiz var: Ayrılığın ardından sanki alkol ya da madde bağımlılığını bırakıyormuş gibi yoksunluk çekmen çok normal!
Bilimsel çalışmalara göre aşk vücudumuzda uyuşturucu madde etkisi gösteriyor. Aşık olmak beynimizde uyuşturucu maddeler ile aynı yerleri aktive ediyor. Yani, partnerimizle bir araya geldiğimizde tıpkı madde kullanıyor gibi mutlu hissediyoruz. Ondan uzaklaştığımızda ise tekrar ona kavuşacağımız anı bekliyor ve yokluğunda içimizde bir sızı hissediyoruz. Dolayısıyla ayrılığın ardından adeta bir bağımlılığımızı bırakıyormuşuz gibi tepkiler veriyoruz. Bu dönemde yapabileceğin en iyi şey acı çektiğin için kendini yargılamak yerine bunun doğal bir süreç olduğunu fark etmek!
Kendi kendine kızıp durmak yerine duygularını özgürce yaşamaya çalışmak sana çok iyi gelecek! Bunu yaptığında üzüntünün yerini yavaşça dinginliğe bıraktığını ve olumlu duyguların hayatında tekrar yoğunlaşmaya başladığını göreceksin.
Unutma her zaman #RelateYanında!
Ayrılıktan sonra birçoğumuz yalnız kalmak istemiyor, bir yakınımızın desteğine ve onun varlığını hissetmeye ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü yanımızda birisi olduğunda yollar gözümüze daha az eğimli, engebeler daha rahat aşılır, sırtımızdaki yükler ise daha hafif geliyor. Ayrılık anında aldığımız her destek geleceğe daha umutlu bakmamıza, bu ayrılığı daha rahat atlatıp kendimize yönelik farkındalık kazanmamıza yardımcı oluyor. Birisinin desteği ile birlikte ilişkide nelerin bizi aslında mutsuz ettiğini, hangi sınırlarımızı korumakta zorlandığımızı, “ilişki içindeki biz”in nelerinden rahatsız olduğumuzu daha iyi fark edebiliyoruz. Eğer sen de bu zor günlerinde yol arkadaşın Relate’in desteğini almak ve kendine dair farkındalık kazanmak istersen “Ayrılık Acısından Kurtulmak” ve “Ayrılık Sonrası Toparlanmak” yolculuklarına başlayabilirsin!
Tatlı konuşalım, tatlı hissedelim.
Kendini umutsuz hissettiğinde şu sözleri anımsa:
“Ayrılık her ne kadar bir dönemin sonu olsa da yeni ihtimallere kapı açar.”
“Ayrılık kendimi geliştirmeme yardımcı olan bir deneyime dönüşebilir. Hiç aşamayacağımı sandığım zorlukları bile aşma gücünün içimde olduğunu görmemi sağlayabilir.”
“Yaşadığım deneyim ilişkide neleri isteyip neleri istemediğimi görmem için bir fırsattı, bu durum kendi isteklerimi keşfetmeme yardımcı oldu.”
“Şu an canım yansa da biliyorum ki yarın güneş yine doğacak.”
Zorlukların ardından toparlanabilme becerisine “psikolojik dayanıklılık” deniyor. Psikolojik olarak dayanıklı hissediyorsak zorluklar karşısında daha sağlam bir duruş sergileyebiliyoruz. Bu kavramı daha iyi anlamak ve zor bir deneyimden geçerken nelere ihtiyacın olduğunu fark etmek için bu podcast’i dinleyebilirsin.
Ayrılığın ardından birçoğumuzun aklında aynı soru oluyor: “Bu acı ne zaman bitecek?” Bu sorunun cevabını araştıran Mona Chalabi’nin TedxTalks konuşmasına göz atabilir ve uzun vadede sana nelerin iyi geleceğini daha iyi anlayabilirsin.
Haftaya kahkahalarını yayma zamanı
İhtiyacın olan desteği almaktan kaçıyorsan bunu değiştirmeye Relate kullanarak başlayabilirsin!