İyi Hissettiren Bülten 13 Kasım
Ayrılma Cesaretini Nasıl Bulacağım?
Bir ilişki içerisindeyken kendine saygısızlık yapıldığını fark ettin. İyi gitmeyen bir şeyler olduğunu derinden hissediyor ama kendine bile itiraf etmekte zorlanıyorsun. Kendini tehdit edilmiş, sıkışmış ve stres altında hissediyorsun. Fakat yine de ilişkinin sana iyi gelmeyen taraflarını görmezden geliyor, iyi gelen taraflarının altını çizip kendini bu ilişkide kalmaya inandırıyorsun. Belirsizlik bizi o kadar korkutuyor ki öz saygımız zedelendiği ilişkilerde kalmak bitirdikten sonra nasıl hissedeceğimizi bilmediğimiz bir durumdan daha iyi bir seçenekmiş gibi gözüküyor. Halbuki sorumluluk alıp, kendine sahip çıkabilirsen ilişkiden gitmenin özgürlüğünü doruklarda hissedebilirsin!
Haklısın, bazen emek verdiğimiz ilişkilerden gidebilmek gerçekten de gözüktüğünden daha zor, bu yüzden kendimizi sadece “bu seferlik” böyle olduğuna inandırıyoruz. İçimizi ileride düzelebileceğine dair bir umut kaplıyor. Beslediğimiz umutlar ise bizi sınırlarımızın her geçen gün daha da ihlal edildiği bir ilişkinin içinde bırakıyor. Seni ve sınırlarını koruyan o iç sese kulak vermeyi ve ne kadar cesur olduğunu kendine hatırlatmayı unutma. Bu ses sayesinde kendi elinden tut ve yepyeni bir yolculuğa başla! Merak etme, diğer elini de biz tutuyor olacağız.
İlişki içerisinde kendini sıkça yargılıyor musun? “Bana bu kadar kötü söz söyleyen birini nasıl oluyor da hayatımda tutuyorum?” ya da “Başkaları ilişkime dair bunları duysa bana dair fikirleri değişirdi” gibi sözlerle kendine acımasızca yaklaşıyor olabilirsin. Merak etme, yalnız değilsin. Genellikle, romantik ilişkilerimizde bazı durumlara normalde olduğumuzdan daha hızlı razı oluyor olabiliriz. Bunun nedeni, ilişkiyi bitirme sorumluluğunun razı olduğumuz durumlardan daha ağır basması olabilir. Bu yüzden tekrar eden döngüleri, kırgınlıklarımızı, sıkışıp kalmışlık hissini ilişkilerimizde hissediyoruz. Bunun için kendine karşı şefkatli olmaya izin ver. ❤️
Sağlıklı gözüken ilişkilerin içerisinde hiç tartışma olmadığına mı inanıyorsun? Yanılıyorsun.
Tamamen farklı geçmişlerden gelen, farklı kişiliklere ve ilgi alanlarına sahip iki kişinin ortak bir paydada buluştuğu ilişkilerin içerisinde tartışmalar olması kaçınılmaz. “Tartışmalar bu kadar kaçınılmazsa nasıl olacak da sağlıklı ilişkiler sürdüreceğiz?” diyor olabilirsin. Bu sorunun çok basit bir cevabı var: Sağlıklı Tartışma. Sağlıklı tartışmanın en önemli özelliği tartışmaların partnerler için yıkıcı olmamasına dikkat etmek, bunun olabilmesi için de tartışmalar sırasında partnerlerin birbirlerini anlamaya yönelik çabalarının olması. Evet, böylece partnerler kendilerini tehdit altında hissetmeden anlaşmazlıklarını çözebiliyor! Eğer sen de sağlıklı tartışmanın ne olduğuna dair kafanda karışıklık yaşıyorsan,“İlişkide Sağlıklı Tartışmayı Öğrenmek” yolculuğuna başlayabilir, verilen egzersizlerle beraber bu beceriyi kazanabilirsin.
Unutma her zaman #RelateYanında!
Eğer uzun süredir sağlıksız bir ilişkinin içerisindeysen, ilişkini bitirmeyi düşünüyorsan ya da henüz ayrılmaya hazır değilsen, her halükarda ihtiyacın olan becerilerden biri duygusal dayanıklılığını geliştirmek. Uzun süreli stres altında kaldığında psikolojik sağlamlığın zedelenebilir. Eğer sen de bu zor günlerinde bizi yol arkadaşın yapmak istersen “Duygusal Dayanıklılık Kazanmak” yolculuğuna başlayabilirsin!
Tatlı konuşalım, tatlı hissedelim.
İlişki içerisinde sıkıştığında kendine hatırlabileceklerin:
“Bana iyi gelmeyen her yerden istediğim zaman gidebilme gücü içimde yatıyor.”
“Her şey geçici. Ayrılıktan sonra üzülebilirim, kendimi kötü hissedebilirim ama yine de ayağa kalkacağım çünkü hiç bir duygu yerinde saymayacak.”
“Her zaman kendimi önceliklendirebilirim. Benim psikolojik sağlığım bu ilişkiden daha önemli.”
Yaşadığın ayrılıktan sonra kendini yapayalnız hissediyor olman çok olası. Neler yaşadığını anlamlandırmak seni zorlarken kendi değerini fark etmek zor geliyor olabilir. Sanki sen çok güçsüzmüşsün, o yüzden sağlıksız bir ilişkinin içerisinde kalmışsın gibi hissedebilirsin. Aslında böyle hisseden birçok insan var. Deniz Dülgeroğlu'nun da benzer hisleri yaşadığını anlattığı ilişkisinin hikayesini burada bulabilirsin.
İlişkilerimize yaptığımız yatırımlar (emek, zaman gibi) bizi ayrılmaktan alıkoyuyor. Peki ayrılık fikri neden bu kadar rahatsız edici ve biz bu fikirden neden bu denli korkuyoruz? Bu hafta sana bunu az ve öz bir anlatımla açıklayan bir video önerisiyle geldik. Keyifli seyirler!
Haftaya kahkahalarını yayma zamanı
Umarız bu hafta nereye bakarsan seni affalatan olumsuzluklardan arındığın bir hafta olur!