Merhaba sevgili Relater,
Ben Uzman Klinik Psikolog Rengim Lal. Bugün, pek çoğumuzun zaman zaman düşündüğü ama yüksek sesle dile getirmediği bir konudan bahsediyoruz: Kendi değerimizi işimize, başarımıza, maaşımıza ve maddi durumumuza bağlamak.
Bir an için dur ve iç sesini dinle:
“İşim olmasa benden geriye ne kalır?”
“Maaşıma zam gelmedi, demek ki ben bu kadar ediyorum.”
“Bir türlü istediğim başarı seviyesine ulaşamıyorum.”
“İşimde başarısız olursam ben kimim?”
Bu cümleler sana tanıdık geliyorsa yalnız değilsin. Çoğumuz, farkında olmadan, kendi değerimizi işimizdeki performansımıza, aldığımız maaşa ya da kariyerimizdeki statümüze bağlıyoruz. Bu, içinde yaşadığımız modern dünyanın en yaygın ve en tehlikeli illüzyonlarından biri.
Ancak sorun şu ki, işimiz her zaman her yönüyle kontrolümüz altında olan bir şey değil. Ekonomi dalgalanıyor, şirketler küçülüyor, teknolojik gelişmeler işlerin yapısını değiştiriyor. Bazen elimizden gelenin en iyisini yapsak da istediğimiz sonuçları alamayabiliyoruz. Hal böyleyken kendi değerimizi tamamen işimize bağladığımızda işler yolunda gitmeyince benlik algımız da sarsılıyor.
Peki, işimiz elimizden alınırsa gerçekten geriye hiçbir şey kalmaz mı?
Hadi önce sana şunu sorayım: kendi değerini nasıl tanımlarsın?
Küçük yaşlardan itibaren çoğumuza "Başarılı ol, iyi bir işin olsun, hayatın kurtulsun." mesajı veriliyor. Sanki kariyerimiz, kimliğimizin en büyük parçası olmak zorundaymış gibi... Bu yüzden ekonomik belirsizlikler gibi dış etkenler nedeniyle hedeflerimize ulaşamadığımızda, bunu kendi yetersizliğimiz olarak görebiliyoruz. Ama bazen istediğimiz başarıya ulaşmak, insanüstü bir çaba gerektiriyor—ama biz insanız. Ve insan olmak, kusurlarımız, hatalarımız ve başarısızlıklarımız olacağını kabul etmeyi gerektiriyor. Bu kabul, tüm bunlara rağmen değerli olduğumuzu unutmamayı da beraberinde getiriyor. Çünkü bizim değerimiz ne kadar başarılı olduğumuza değil, insanlığımıza bağlı. Sonuçta hayat sadece işten ibaret değil…
Peki, bu bakış açısı nasıl kırılır? Kendi değerimizi daha geniş bir perspektiften tanımlamaya başladığımızda! Çünkü:
Bir insan olarak değerimiz işimizin ne olduğuyla ya da bir işimizin olup olmadığıyla belirlenmez.
Maaşımızın miktarı bizim “ne kadar değerli” olduğumuzu göstermez.
Kariyerimizdeki başarı ya da başarısızlıklarımız, bir bütün olarak kim olduğumuzu tanımlamaz.
Tüm kimliğimiz işimize bağlı olduğunda başka bir anlam kaynağı bulmakta da zorlanıyoruz. Hayatımıza anlam katacak başka bir şey düşünemediğimizde işler kötüye gittiğinde tüm dünyamız yıkılıyor gibi hissediyoruz.
Peki, kendi değerimizi işten ve dış koşullardan bağımsız görmek için ne yapabiliriz?
Kendi değerini sevdiğin şeylere, karakter özelliklerine, seni sen yapan detaylara odaklanarak tanımlamayı dene. İşin olmasa da bir sürü farklı kıymetli özelliğinle var oluyorsun.
Çalışmak, üretmek, başarılı olmak tatmin edici olabilir ama hayatta seni mutlu eden başka şeyler de var mı? Belki resim yapmak, belki yürüyüşe çıkmak, belki yeni şeyler öğrenmek... Hayatımızdaki anlam kaynaklarını çeşitlendirmek, psikolojik dayanıklılığımızı artırıyor.
İşler yolunda gitmediğinde seni seven insanlar hayatında var olmaya devam ediyor. İnsanlarla kurduğumuz sahici bağlar, işimiz ya da başarılarımız üzerinden tanımlanmıyor.
“İşim gitti, demek ki ben başarısız bir insanım.” demek yerine “Bu sadece bir süreç ve ben bu süreçten ibaret değilim.” diyebilmeye başlamak, iç sesini ve bakış açını dönüştürmenin en büyük adımı.
Eğer kendi değerinin insanların seni ne kadar sevdiğine, ne kadar onayladığına ya da ne kadar başarılı bulduğuna bağlamaktan yorulduysan Relate’te seni destekleyecek iki yolculuk var:
✨ "Kendi Değerini Keşfetmek" Yolculuğu → Kim olduğunu dış dünyaya bağlı faktörler olmadan anlamlandırmanı sağlar.
✨ "Eleştirel İç Sesi Susturmak" Yolculuğu → Kendine karşı daha destekleyici konuşmanı sağlar.
📖 Hyunam-Dong Kitabevi – Hwang Bo-Reum
Beni bu konuyu düşünmeye iten şey şu sıralar yeni başladığım Hyunam-Dong Kitabevi isimli kitap oldu. Kitaptaki karakterlerden biri, ailesinin ona aşıladığı düşünceler yüzünden iş bulmaya çok büyük bir anlam yüklüyor ve bu konuda başarılı olamazsa hayatta neye anlam yükleyebileceğini bilmiyor. Ama sonra bakış açısını değiştirdikçe işin her şey olmadığını ve hayatta zevk aldığı başka şeylerin de olduğunu keşfediyor. Yalan olmasın, henüz kitabın başındayım ve hikayenin nasıl ilerlediğini tam bilmiyorum ama başından itibaren bana çok şey düşündürdüğü kesin. <3
Belki sen de bu hafta, işinin ötesinde kim olduğunu keşfetmek için bir adım atabilirsin diye düşünerek bu bülteni yazmak istedim. 🌿
Bu haftalık benden bu kadar sevgili Relater. Kendi değerini yeniden keşfetmek için, kendine biraz daha şefkat göstermek için bir fırsat yaratmayı unutma.
Sevgiler,
Rengim Lal
Önerdiğiniz kitabı okudum ve başlıkla uyumlu bir öneri olmuş. Farkındalık katan bültenleriniz için teşekkür ederim