İş & Aşk Birbirine Karıştırılır Mı?
Merhaba sevgili Relater,
Ben Relate içerik ekibinden Psikolog Rengim Lal. Bugün bu konu başlığını biraz kendi ilişkimden hakim olduğum için seçmek istedim. Ama seni de merak ediyorum. Hiç iş yerinden biriyle birlikte oldun mu? Ya da partnerinle aynı yerde çalışmaya başladığınız oldu mu? Bu konudaki olumlu/olumsuz deneyimlerin neler? Eğer benimle paylaşmak istersen rengimlal@therelate.app mail adresine yazabilirsin.
Bunları merak ediyorum çünkü partnerimizle birlikte çalışma fikri teoride kulağa hoş gelse de pratikte bizi bazı zorluklarla karşı karşıya bırakabiliyor. Düşünsene onun o tatlı suratını her gün istediğin zaman görebiliyorsun. Kimsenin olmadığı zamanlarda gidip tatlı bir iltifat edebiliyor ya da minik bir öpücük kondurabiliyorsun. Ama insanların olduğu anlarda da hareketlerine çekidüzen vermen, dikkat etmen gerekiyor. Bu durum bazen yorucu oluyor, bazen de aranızda tartışmanıza sebep oluyor.
Öte yandan bu durum Z jenerasyonu ve sonrasında doğmuş insanlarda git gide daha sık görülüyor. Son zamanlarda yapılan bir anket çalışması, katılımcıların %75’inin daha önce iş yerinden biriyle birlikte olduğunu gösteriyor.
Peki bu durum bu kadar yaygınsa evde çift, iş yerinde çalışma arkadaşı olmak nasıl mümkün oluyor? İşi ve aşkı dengelemek ancak karşılıklı anlayış, sabır ve açık iletişimle mümkün oluyor. Tabii bunları başarmak bir anda olmadığı için biraz deneme-yanılma yapmamız gerekiyor. Haydi bunları nasıl yapabileceğimize bakalım!
1. Açık İletişim
Açık iletişim kurmanın ilk adımı şirketin insan kaynaklarına ilişkinin ne şekilde takdim edileceğinin kararını vermek olabilir. Bunu ne zaman ve ne şekilde yapmak istediğimize birlikte karar vermemiz gerekiyor ki sonradan beklenmedik anlaşmazlıklarla karşılaşmayalım. Eğer aynı projelerde çalışmak istemiyorsak onu da şirkete belirtmek iyi olabiliyor. Aynı projede çalışmak bazen işleri kolaylaştırsa da bazen de partnerimizle aramızda çatışmalar çıkmasına ve işlerin duygusal bir boyuta ulaşmasına sebep olabiliyor.
Açık iletişim demişken hangi konuları iş yerinde, hangi konuları evde konuşmak istediğimize dair belli başlı esnek kurallar getirmemiz iyi olabiliyor. Mesela iş yerinde birbirimize nasıl hitap edeceğimizi de bu kurallara ekleyebiliriz. Ya da belki herkesin ortasında dün akşamki tartışmamızı gündeme getirmemeye dair bir kural koyabiliriz.
2. Tartışmaların Çözümü
İşle ilgili bir anlaşmazlık yaşadığımızda bunun ilişkimizi sarsmaması için ve ilişkimizde yaşadığımız sorunları iş yerine taşımamak için mümkünse duygularımızı içimizde uyandıkları zamanın üzerinden çok geçmeden uygun bir şekilde konuşmamız gerekiyor. Sorunları konuşmayı ertelediğimizde sonradan patlak verme olasılıkları daha yüksek oluyor. Elimizden geldiğince suçlayıcı olmadan ne hissettiğimizi partnerimize ifade ederek tartışmak en sağlıklı yol olarak kabul ediliyor. Ancak tartışmaların yoğunluğunun arttığı zamanların da olması çok anlaşılır. Böyle anlarda durup nefes alıp sakinleşmeye çalışarak konuşmamız, birbirimize kırıcı şeyler söylememizin önüne geçebiliyor. İş yerinde konuşmanın uygun olmayacağı duygular içimizde uyandığında konuşacak rahat bir alan yakalayana kadar sessiz ve sakin kalmayı denememiz ve tartışmayı mesajlaşmaya taşımamamız daha iyi oluyor. Kısa ve hızla atılan mesajlarla duyguları ifade etmek zor olabildiği için birbirimizi anlamak da zor olabiliyor. Aramızdaki tartışmaların ilişkimizin normaline kıyasla çok uzadığını fark ediyorsak bir çift terapistinden destek almak işimize yarayabiliyor.
3. Birlikte Geçirilen Vakit
Son olarak bazen çok çekici gelse de evde iş arkadaşlarımızla ya da işlerimizle ilgili konuşmamak daha iyi olabiliyor. Çünkü oraya bir kez girdik mi bir daha çıkmakta zorlanabiliyoruz. Bu da zamanla iletişimimizin sadece o eksende dönmesine sebep olabiliyor. İş ve ilişki meselelerini birbirinden ayırdığımızda boş zamanlarımızı birbirimizle paylaşmak istediğimiz diğer önemli konulara ve keyifli vakit geçirmeye ayırabiliyoruz. Öte yandan iş yerindeki başarılarımızı kutlamak ve birbirimizi takdir etmeye zaman ayırmak da ilişkimize iyi gelebiliyor. Tüm bunları, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sadece birbirimize odaklanabileceğimiz zamanlar oluşturarak yapmamız en sağlıklısı oluyor. Birbirimize ne ölçüde vakit ayırırsak ve emek verirsek ilişkimiz de o ölçüde yeşerip meyve veriyor.
Senin birlikte çalışırken partnerimizle yapılması ve yapılmaması gerekenlere dair fikirlerin neler? Bizimle paylaşmayı unutma.
İlişkilerimizin yeşerip meyve vermesi dileğiyle!
Sevgiler,
Psikolog Rengim Lal