Çocuksu Merakını Yeniden Keşfet!
Merhaba sevgili Relater,
Ben Relate içerik ekibinden Aydan. Görüşmeyeli nasılsın? Ekip arkadaşım Psikolog Ece Karya Özkan’ın kaleme aldığı son bültenimizden bu yana hayatı biraz olsun yavaşlatabildin mi? Yoksa günlerin hayatın monotonlaşmış koşuşturmacası içerisinde akıp gidiyor mu?
Ben işim gereği bu sıralar çocuklarla iç içe olduğum günler geçiriyorum. Onları tanımak ve her birinin zihninin nasıl çalıştığına şahit olmak benim için oldukça keyifli ve hayret verici! Dünyaya keşfeden gözlerle bakmalarını, yaratıcılıklarını ve bitmeyen merak duygularını gördükçe kendi çocukluğumu anımsayıp düşünüyorum: Çocukluktaki kâşif kimliğimiz ne ara bu kadar köreldi acaba?
Hatırlıyorum da küçükken sıkıldığımda hemen etrafımı inceler ve kendimi eğlendirecek bir oyun bulurdum. Şimdi ise ilk boşluğumda telefonuma koşuyorum. Sen de benim gibi misin sevgili Relater? Bugün bundan yola çıkarak çocuksu merakımızı canlandırmanın yolları üzerine biraz konuşalım istedim. Haydi gel, neler yapabileceğimize beraber bakalım!
Baştan başlamaktan korkma.
Bir spor dalına başlayıp daha sonra ondan keyif almadığını fark ettiğin ve başka bir dalı denemek istediğin oldu mu? Böyle bir durumda ne yaptın? Kimi zaman başladığımız şeyden hoşlanmadığımızı anladığımız halde “Çoktan buna başladım bile, devam etmek zorundayım.” gibi düşünerek kendi üzerimizde baskı kurabiliyor ve mutlu olmadığımız hâlde o alanda ilerlemeye devam edebiliyoruz. Hâl böyle olunca, keyif alabileceğimiz bir alan bulma fırsatını kendimize tanımıyoruz. Oysaki keşfetmeye izin versek mutlu olabileceğimiz bir yol bulabiliriz belki, değil mi?
Araştırmaya vakit ayır.
Zaman zaman gün içinde ilgimizi çeken konularla karşılaşabiliyor ve “Bunu bir araştırayım.” diye düşünebiliyoruz. Hatta belki de daha sonra dönmek üzere o konuyu bir kenara not ediyoruz. Fakat onca iş güç arasında bu konular aklımızdan çıkabiliyor. Senin de böyle seni heyecanlandıran ancak unutulmuş bir listen var mı sevgili Relater? Listene bir yerden başlayarak vakit ayırmaya ne dersin? Bir veya birkaç arkadaşınla anlaşıp küçük bir araştırma kulübü kurabilirsin! Her hafta toplaşarak birbirinize o hafta öğrendiğiniz yeni bilgileri aktarabilir, böylece ilgi alanlarınızda araştırma yapma motivasyonu bulabilirsiniz. Aynı şekilde, kendine bir defter edinerek her gün öğrendiğin küçük bir bilgiyi not edebilir ve böylece merak duygunu günlük olarak harekete geçirebilirsin.
Öte yandan, görmek istediğin yerler ve denemek istediğin aktiviteler için de bunu uygulayabilirsin. Bir liste oluşturarak bu listedeki maddeleri hayata geçirmek ve yeni yerler/aktiviteler keşfetmek için özel bir vakit belirleyebilirsin.
Soru sor.
Çocukları bilirsin, iki buçuk-üç yaşlarından itibaren merak ettikleri her şey hakkında soru sormaya başlarlar. Özellikle “Neden?” diye sormayı ve sorgulamayı seviyorlar. Hatta kimi zaman aklımıza hiç gelmeyen sorularla bizi şaşırtabiliyorlar. Fakat zaman içinde soru sormayı azaltıyor, yetişkinlikte bazı şeyleri hiç sorgulamadan kabul edebiliyoruz. Kimi zaman ise bilgi eksikliğimizden utanabiliyor, insanlar bilmediğimizi anlamasın diye soru sormamayı seçebiliyoruz. Oysaki her konuda bilgi sahibi olmak pek gerçekçi bir düşünce değil, öyle değil mi? Belki sen de sana ilham verebilecek biriyle tanıştığında ona işiyle ilgili merak ettiklerini sorabilirsin. Tabii ki burada sınırlara saygı duyduğumuz ve rahatsızlık verecek şekilde özel sorular sormadığımız bir konuşmadan bahsediyorum. Sonraki maddemize geçmeden sana bir sorum var sevgili Relater: Günlük hayatta üzerine düşünmediğin, sorgulamadan kabul ettiğin neler olabilir?
Engellerini fark et.
Şu an hiçbir çekincen olmasaydı ilk ne yapardın? Belki bu soruya birden fazla cevabın bile vardır. Eğer öyleyse yalnız değilsin sevgili Relater. Neredeyse hepimiz hayallerimizle aramıza içsel bir engel koyabiliyoruz. Hatta çoğu zaman bunu bilinçsizce yapıyoruz. Acaba sen de kendine engel koymuş olabilir misin? Kafanda bu işi yapamayacağına veya yetersiz olduğuna dair düşünceler olabilir mi? Bu düşünceleri fark etmek, hayallerimize doğru attığımız ilk adımı oluşturuyor aslında. Sonrasında bu düşüncelerin üzerinde çalışıp aslında bunların pek gerçekçi olmayan, işlevsiz iç sesler olduğunu fark edebiliyoruz. Bu engelleri fark ettikten sonra merak ettiklerimizi keşfetme konusunda daha hevesli ve cesur olabiliyoruz. Peki senin bir adım atmak için neye ihtiyacın var?
Merak duygusu hakkında okumak hoşuna gittiyse ve bu konuda daha fazlasını öğrenmek istersen diye sana bir podcast önerisiyle geldim. Yakın İlişkiler’in bu bölümünde Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, “merak listesi” podcastini yapan Çağrı Küpeli’yi konuk ediyor ve “Merak Etmeyi Ben Nerden Bileyim?” diye soruyor. Beraber merak duygusunu farklı açılardan ele alırken ilişkilerde merakı nasıl sağlıklı bir şekilde sürdürebileceğimizi de tartışıyorlar. Pazar kahveni yudumlarken bu bölüme kulak ver derim!
Bu haftaki bültenimizin de sonuna geldik sevgili Relater. Sana seslenmek her zamanki gibi çok keyifliydi! Bu hafta merak duygunu canlandırmak için yaptıklarını veya bültendeki soruların sende uyandırdıklarını paylaşmak istersen bana aydan@therelate.app adresine mail atarak ulaşabilirsin.
Sana içindeki çocuksu merakla temas ettiğin çok güzel bir hafta diliyorum. Kendine çok iyi bak!
Sevgiler,
Psikolog Aydan Albayrak