Babalar Günü Özel: Babaların Çocuk Gelişimindeki Rolü
Merhaba sevgili Relater,
Ben Relate içerik ekibinden Aydan. Umarım haziran ayı senin keyifli geçiyordur. Bugün takvimlerde haziranın üçüncü pazarını gördüğümüze göre, tüm babaların Babalar Günü kutlu olsun!
Televizyonlarda çocuğuyla beraber muzurluk yapan, onu cesaretlendiren ve koruyup kollayan baba figürleriyle dolu duygusal reklamlar gösterilirken hepimiz farklı duygulara kapılabiliyoruz. Kimimiz tıpkı böyle bir babaya sahip olduğu için gururlanıp minnettar hissederken kimimiz karşılanmamış ihtiyaçlarını hatırlayıp buruk bir hisse kapılabiliyor. Eğer sen de bugünü böyle bir hisle geçiriyorsan yalnız olmadığını bil lütfen sevgili Relater.
Nispeten geleneksel bir yapıya sahip toplumumuzda genellikle babalara ailesinin fiziksel ve ekonomik güvencesini sağlama görevi atfedilebiliyor. Çocuğun duygusal ve bakım ihtiyaçlarının daha çok anneler tarafından karşılanması bekleniyor. Örneğin, ülkemizde yeni doğan bebeğinin ve yeni doğum yapmış eşinin yanında olabilmesi için babalara tanınan izin günü sayısı iki elin parmağını geçmiyor.
Peki, senin için baba ne demek? Bir çocuk olarak babandan veya bir baba figüründen beklentilerin neler? Daha önce hiç bu sorular üzerine düşündün mü?
Sence bir evlat olarak anne ve babandan beklentilerin farklı mı? Daha çok hangi alanlarda kendini babana ihtiyaç duyarken buluyorsun?
Belki birçoğumuz toplumumuzun kalıplaşmış aile yapısındaki gibi, ekonomik güvencemizi annemizden çok babamızdan alıyoruz. Belki de babamızı “güvendiğimiz dağ” olarak görüyor ve korktuğumuz, çaresiz veya yalnız hissettiğimiz anlarda güvende hissedebilmek için hemen onu arıyoruz.
Sen baba kavramının senin için ne ifade ettiğini düşünedur, ben de o sırada babaların çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsedeyim. Yapılan araştırmalara göre çocuklarının hayatına aktif katılım gösteren ilgili babaların çocukları, yaşıtlarına kıyasla:
Problem çözme ve kendilerini ifade etme konusunda daha becerikli oluyorlar.
Akademik hayatta ve iş hayatında daha başarılı oluyorlar.
Stresli durumlarla daha iyi baş edebiliyorlar.
Duygularını daha sağlıklı bir şekilde regüle edebiliyorlar.
Hayatlarından daha memnun oluyor ve daha mutlu yaşıyorlar.
Daha güvenli bağlanıyor, ilişkilerindeki sorunları daha rahat bir şekilde çözebiliyorlar.
Son olarak daha rahat sosyalleşiyor ve bu sayede destekleyici arkadaşlıklar ediniyorlar.
Babaların çocuklar üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi almak istersen uzun yıllar boyunca AÇEV’de babalarla çalışmış olan Hasan Deniz’in “Babalığı ve Erkekliği Düşünmek” isimli TEDx konuşmasını dinleyebilirsin. Hasan Deniz bu konuşmasında, Türkiye’de babalık hakkındaki çelişkili paylaşımlardan, çocukların ihtiyacı olan babalık modelinden ve bu alanda yaptıkları çalışmalardan bahsediyor. Tüm bunlardan bahsederken kendi babasıyla ve birlikte çalıştığı babalarla olan deneyimlerinden hikayeleri de bizimle paylaşıyor.
Vedalaşmadan önce, sana Relate’in her zaman yanında olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer sen de babalığa yeni adım atıyorsan uygulamaya girip “Babalığa Alışmak” yolculuğuna başlayabilir veya iyi gelebileceğini düşündüğün birilerine bu yolculuğu önerebilirsin.
Bu haftalık benden bu kadar sevgili Relater. Güzel bir bayram geçirmen dileğimle…
Sevgiler,
Aydan Albayrak