Merhaba Sevgili Relater,
Ben Psikolog Aydan Albayrak. Görüşmeyeli nasılsın? 🌸
Bugün bültene hepimizin yaşadığını düşündüğüm bir durumdan bahsederek başlamak istiyorum.
Düşünsene, senin hiç aklında bile yokken birisi gelip sana yüzündeki sivilceleri nasıl kapatacağına dair tavsiye vermeye başlıyor. Oysaki belki sen sivilcelerinden hiç rahatsız olmuyordun, hatta onların farkında bile değildin. Belli ki bu kişi, sivilcelerin kapatılması gerektiği yargısında ve senin ne düşündüğünden bağımsız olarak bu yargısını sana yansıtıyor.
Ben sivilceler üzerinden örnek verdim ama sen bu durumu başka konulara uyarlayabilirsin.
Bazen bir arkadaşımızın davranışına fazla takılıyoruz. Bazen birinin sözleri içimizde kocaman bir öfke yaratıyor. Bazen de birini yargılarken aslında kendi bastırdığımız bir duyguyla karşı karşıya kalıyoruz. Mesela annemizin çok fedakar olması hakkında yıllarca ona kızarken bir noktada benzer şeyleri bizim de yaptığımızı fark edebiliyoruz. Annemize bu konuda o kadar çok kızma sebebimiz, aslında kendi içimizde benzer bir parçayı taşımaya duyduğumuz öfke olabiliyor.
İşte tam da burada “yansıtma”dan bahsetmek istiyorum. Psikolojide yansıtma; kabullenmekte zorlandığımız düşünce, duygu ya da özelliklerimizi farkında olmadan başkasına aitmiş gibi algılamak anlamına geliyor. Bir bakıma, iç dünyamızda yüzleşemediğimiz parçaları dış dünyaya taşıyoruz.
Yansıtma çoğu zaman bilinçdışı bir şekilde gerçekleşiyor ama bu sürece dair farkındalığımızı artırmak mümkün.
Eğer bu aralar takılı kaldığını düşündüğün bir durum varsa bu sorular iç görü kazanmana yardımcı olabilir:
Bu kişiye neden bu kadar yoğun tepki veriyorum?
Bu durum bana geçmişten tanıdık bir şeyi hatırlatıyor olabilir mi?
Bu kişide gördüğüm şey, bende de olabilir mi?
Olan biteni gerçekten gözlemliyor muyum yoksa kendi iç sesimle mi dolduruyorum?
Hissettiklerimle ilgili sorumluluk alıyor muyum yoksa doğrudan karşımdakini mi suçluyorum?
Yansıtmanın ortaya çıktığı en güçlü durumlardan biri, kişilik özelliklerimiz oluyor. Bencil, tembel, dağınık, korkak, açgözlü gibi olumsuz sıfatları kendimize konduramayabiliyor ve bu özellikleri hep başkalarında bulabiliyoruz. Bunun yanı sıra, bazen kendimizi sevmekte zorlanabiliyor ve başkalarının olumlu yönlerine imrenebiliyoruz.
📕 Işığı Arayanların Karanlık Yanı kitabında Debbie Ford, kendimizde kabul edemediğimiz kişilik özelliklerini nasıl başkalarına yansıttığımızdan ve bu yönlerimizle nasıl barışabileceğimizden bahsediyor. Kendimizi gerçekleştirmenin yolu sadece iyi yönlerimizi ortaya çıkarmaktan değil, “kötü” yönlerimizi de fark edip kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilmekten geçiyor.
Bu hafta kendini tüm yönlerinle kabul etme yolunda bir adım atmaya ne dersin? Relate App’teki “Kendini Sevmeyi Öğrenmek” yolculuğuna başlayarak bu yolda rehberlik alabilirsin.
Kendine çok iyi bak,
Aydan